Малина є одним з найбільш надійних плодових чагарників на присадибних ділянках українців. Адже вона посухостійка, витривала до хвороб та різних шкідників, а також без клопоту росте на більшості ґрунтів. Проте якщо її не обрізати, принаймні раз на рік, хорошого урожаю від неї не варто очікувати.
Звісно ж, кілька перших років насолодитись ягодами ви зможете, але з кожними роком ваша малина перетворюватиметься на непрохідні густі зарослі, в яких майорітиме кілька поодиноких ягід. А усе тому, що малина має пагони, які плодоносять лише один раз.
Інакше кажучи, якщо, наприклад, цього року на одному з пагонів були ягоди, значить на цьому місці їх більше ніколи вже не буде. Це правило поширюється і на звичайну, і на ремонтантну малину. Проте має ця рослина одну досить цікаву особливість ― вона може відрощувати «з нуля» нові погони. Саме вони й родитимуть наступного року, а ті, що відплодоносили, вважаються майже мертвими.
Тож ваше головне завдання ― обрізати старі пагони, аби вони не перешкоджали росту молодих. А у нашому матеріалі розповідаємо як і коли потрібно займатись обрізуванням звичайної та ремонтантної малини восени.
Примітка для початківців. Відмінність ремонтантної малини від звичайної полягає у тому, що ремонтантна родитиме і на минулорічних пагонах, і на тих, котрі виросли навесні цього року. Якщо обрізати ремонтантну малину, можна отримати постійний, проте не багатий урожай ягоди з середини липня до пізньої осені, чи тішитись щедрим «одноразовим» осіннім врожаєм. Останній варіант здебільшого підходить фермерам, що займаються вирощуванням малини на продаж.
Як обрізати малину: основні правила
Який би сорт малини вам не доводилось обрізати, потрібно дотримуватись основних правил обрізання даної рослини.
- Малину необхідно обрізувати за допомогою заточеного секатора при сонячній погоді.
- Зріз має бути перпендикулярно ґрунту, щоб смужки кори не стирчали вгору.
- Під час обрізки малини під корінь не потрібно залишати пеньків, інакше там розвиватимуться патогени й шкідники.
- Усі частинки рослини, які залишаються після обрізання, необхідно спалити, особливо, якщо є хоча б найменша підозра зараження тою чи іншою хворобою чи шкідником. До речі, попіл з малини є досить цінним добривом.
Як обрізати звичайну (лютню) малину або літню
Перш за все варто зауважити, що з процесом обрізування цього напівчагарника не слід затягувати, тим паче ― до кінця осені. Ідеальною обрізкою є та, яку ви зробите ще в літню пору, одразу після врожаю. Адже в такому випадку кущі малини позбудуться усього зайвого, і це дозволить їм не марнувати сил на зайві пагони. Проте влітку не у всіх садівників виходить провести обрізку малини одразу після того, як вона відплодоносить. Тому, якщо ви збираєтесь обрізати цю рослину в осінню пору року, не зволікайте з цією справою. Краще зробіть це якнайшвидше, бажано на початку вересня.
Без найменшого жалю позбуваємось усіх здерев’янілих дворічних пагонів, з яких цього сезону був зібраний врожай. Молоді, сильні пагони, основи кущів, які мають готуватись до наступного року, необхідно обмежити відповідною кількістю погонів, які можуть принести хороший врожай: приблизно 8-10 стебел, якщо рослину сформували у вигляді кущика. Якщо ж рослина підв’язана до шпалері, число пагонів на ній потрібно контролювати (усім має вистачати світла).
Сформувавши основу кущика, необхідно обмежити паросль, обрізаючи усі молоді пагони. Скоріш за все, вони не визріють до зимового періоду та вимерзнуть. Проте немає нічого поганого у тому, що видалите ви їх вже навесні.
Як обрізати ремонтантну малину
Оскільки цей вид малини збирають досить пізно, обрізування після плодоношення припадає на глибоку осінь. Основна обрізка є однаковою для будь-яких сортів малини: видаляються не лише пагони, які давали врожай цього сезону, а й усі зіпсовані та сухі стебла. І проводити таку чистку потрібно якнайшвидше, одразу після того, як зібрані останні ягоди.
У малини ремонтантних сортів пагони (4-6 сильних), котрі виросли поточного сезону, на зиму потрібно залишити лише у тому випадку, якщо ви хочете отримати дві менші та триваліші «хвилі» врожаю, які дозволяють смакувати малиною з середини літа до глибокої осені. Якщо ж вам потрібен один рясний врожай, уся надземна частина рослини має бути видалена і пеньки також. Зробити це краще за все у листопаді.
Рекомендуємо прочитати статтю по темі Кращі 5 способів розмножиння малини своїми силами
Збільшення врожаю малини за допомогою обрізки
Червень-липень ― це саме ті місяці, в яких малина плодоносить та нарощує нові пагони. Тому, коли останні пагони виростають по 80-120 см, їх вкорочують на 10-15 см. Це стимулюватиме ріст головного стебла бокових гілок з пазушних бруньок.
У наступному році, навесні, перед тим, як прокинуться бруньки, пагони рослини знов підрізають на 5 см, але цього разу першого порядку, ті, які ростуть з головного стебла. Завдяки цьому утворюватимуться бічні пагони другого порядку. Так малина вродить на обох пагонах (першого і другого порядку), що збільшить ваш врожай у два рази.
Як тільки основне стебло відплодоносить, його потрібно видалити. Раннє обрізування минулорічних пагонів надасть новій парослі необхідні поживні елементи, збільшить освітлюваність та провітрювання рослини.