Поговоримо про можливість вирощування шампіньйонів своїми руками. Справа цілком доступна для всіх, але потребує врахування певних нюансів: правильного приготування компосту, вибір місця вирощування, підтримка потрібних кліматичних умов тощо.
У природних умовах шампіньйони ростуть у майже скрізь: у лісах, степах, поряд із людськими домівками тощо. Всього у природі налічується близько 200 видів даної рослини та більшість є їстівними. Для особистого вжитку вирощують печерицю двоспорову, що вирізняється насиченим грибним ароматом та смаком.
Підбираємо місце для вирощування шампіньйонів правильно
Першочергове завдання – знайти підходяще місце для вирощування шампіньйонів. Варіантів вдосталь: підвальне приміщення, погріб, теплиця або сарай, засклений (закритий) балкон.
Чому саме вирощування шампіньйонів у закритому приміщені більш надійне? Саме там можна регулювати та підтримувати оптимальні умови мікроклімату. За стабільних умов можна отримати урожай протягом рокую.
Головні мінімальні умови для вирощування печериць:
- Мінімальна вільна площа не меншу 3 кв.м.;
- Забезпечити циркуляцію повітря, але без протягів;
- Підтримання стабільних умов температури та вологості повітря, без різких коливань;
- Мати можливість без проблем проводити термічну та хімічну дезінфекцію (краще підійде бетонна підлога);
- Комфортні умови для збирання врожаю без пошкодження міцелію та грибів.
Процес приготування субстрат для вирощування шампіньйонів
Почнемо із найважливішого моменту – приготування субстрату для шампіньйонів. Від нього буде залежати успішне вирощування та кількість врожаю грибів.
Головним компонентом субстрату для печериць виступає компост. Його готують із соломи озимого жита або пшениці (до 25%) та кінського гною (до 75%). Якщо дістати останній немає можливості, використовують коров’ячий або курячий послід, але врожайність дещо зменшиться.
Всю процедуру змішування та приготування компосту краще проводити на відкритому повітрі під навісом, щоб його захистити від опадів. Якщо вентиляція у приміщенні дуже хороша, тоді й там можна виконати цю процедуру. При бродінні буде виділятись велика кількість вуглекислого газу, аміаку, та вологи.
Як варіант рецептури для заповнення площі грибниці до 3 метрів квадратних. Потрібно взяти на 100 кг соломи – близько двох кілограмів сечовини (карбамід), два кілограми суперфосфату, до 8 кг гіпсу та 5 кг крейди. Це все змішавши із гноєм, отримаємо до 300 кг готового субстрату.
При використанні пташиного посліду потрібно дещо підкорегувати пропорції: на 100 кг соломи візьміть до 100 кг посліду, 250-300 літрів води, гіпс та алебастр (замість суперфосфату та крейди).
Попередньо замочуємо солому у резервуарах із водою. Далі викладаємо пошарово, чергуючи солому із гноєм (3-4 шари кожного). Рекомендуємо ще додатково зволожувати солому після вкладання. Поступово додаємо суперфосфат та сечовину. Все це ретельно перемішуємо кілька разів та додати інші компоненти. Краще всього почергово вносити речовини під час кожного етапу замішування.
Коли вся суміш перемішана, починається процес ферментації (горіння). Всередині починає підвищуватись температура до 70 градусів. Рекомендовані розміри штабеля: висота – 1.5 м, довжина 1.2 м. Готовність компосту наступить через 20 днів.
Посадка міцелію шампіньйонів (інокуляція)
Для вирощування шампіньйонів вдома використовують два види посівного матеріалу (грибниця). Краще віддавати перевагу якісному, що вирощено у спеціальних стерильних лабораторіях. Купити можна зерновий та компостний міцелій.
Зерновий міцелій випускають у пакетиках та можуть зберігатись протягом пів року при температурі 0-4 °С. На 1 м.кв. (орієнтовно 100 кг субстрату) потрібно до 400 грамів насіння.
Компостний міцелій випускають у скляних банках. Його можна зберігати при температурі 0 протягом одного року, а при 20 градусах – до 20 днів. Даний тип буде більш стійкий до негативних впливів та зміни умов, але менше врожайний. Норма використання: 500 грамів на квадратний метр.
Процедуру інокуляції (внесення насіння до субстрату) потрібно виконувати після термічної обробки або пастеризації. Готовий субстрат має злегка пружинити при натисканні рукою. Після обробки його охолоджують до 25 градусів та розсипають до ящиків із товщиною шару до 30 см.
Проводити інокуляцію дуже просто. Для зернового міцелію потрібно взяти жменю насіння, для компостного – розміром із яйце. Останній вносять у лунки завглибшки до 5 см, у шаховому порядку на відстані до 20 см. Зерна просто розсипають рівномірно по поверхні та прикидають шаром субстрату.
У період проведення інокуляції потрібно утримувати вологість у приміщенні на рівні 70-90%. Для підтримання вологості субстрату для печериць можна використати накриття ящиків мішковиною або газетою, обприскавши її, але щоб вода не повинна просочитись до ґрунту.
Не забуваємо про підтримання потрібної температури всередині субстрату (20-27 Градусів), якщо вона вища або нижча норми – провітрити приміщення чи нагріти. Також рекомендуємо статтю автора Як виростити мікрозелень у себе вдома, прості методи
Ваша грибниця розростеться за 8-10 днів. Далі присапаємо субстрат укривним матеріалом шаром товщиною 3-4 см. Для цього використовують такий рецепт: 9 частин торфу та одна частина крейди або 5 частин торфу + частина крейди + 4 частини звичайної землі.
Далі через 3-5 днів, після засинання укривним шаром, температурний режим у приміщення можна знизити до 15-17 градусів. Зволоження проводимо лише верхнього шару без потрапляння на субстрат. Провітрювання буде мати не менш важливе значення, але обережно, не допускайте протягів.
Збір врожаю міцелію у домашніх умовах
Повноцінний врожай печериць у домашніх умовах Ви зможете отримати за 3-4 місяці (із початку приготування компосту і до збору). Гриби, що мають вже коричневі пластинки є перестиглими, або в’ялені. Такі краще не вживати у їжу, щоб не отримати отруєння. Тому не затягувати із збором.
Період плодоношення шампіньйонів від 8 до 14 тижнів. За цей період можна зібрати врожай до 7 разів. Врожайність із 1 квадратного метра корисної площі від 5 до 12 кг печериць. Збирають врожай із інтервалом 5-7 днів.
На цьому завершимо нашу інструкцію, гадаємо інформація буде корисною та дасть для Вас розуміння, від процесу підготовки та збору врожаю шампіньйонів. Ваші питання та побажання лишайте у коментарях, ми обов’язково відповімо! Рекомендуємо переглянути наступну статтю Як правильно підготувати розсаду солодкого перцю до висадки