Обрізка дерев – важливий етап догляду за садом, проведення якого побоюються навіть досвідчені садівники. Їм здається, що один неправильний рух, необережний зріз, може звести нанівець роки роботи. Насправді, обрізка дерев – це зовсім не страшно, і не так складно, як здається на перший погляд. Головне, дотримуватися доволі простих норм та правил, та діяти за принципом «сім раз відміряй – один відріж» і тоді ваш сад матиме гарний вигляд і даватиме високі врожаї.
Які переваги дає обрізка плодових дерев
Сад не може давати високі врожаї без обрізки. Це важлива частина повноцінно догляду як за фруктовими, так і за декоративними деревами. Необрізані, запущені дерева не можуть правильно розвиватися. Обрізка несе в собі такі функції:
- формування і підтримання бажаної форми крони, за її допомогою можна надати бажану форму дереву;
- запобігає загущенню дерева, та забезпечує доступ світла та повітря до всіх гілочок, мінімізує ризик ураженняшкідниками та хворобами;
- продовжує термін життя рослини та підвищує урожайність;
- дає змогу вчасно омолодити рослину;
- значно зменшує можливість пошкодження дерев під час буревію та інших несприятливих погодних умов, (наприклад, розщеплення).
Загалом, обрізка – це можливість мати в своєму садку здорові, гарно розвинуті дерева, які даватимуть високі врожаї та радуватимуть око своїм виглядом.
Основні види обрізок плодових древ та особливості проведення
Всі чули про весняну чи осінню обрізку, але ці назви доволі умовні. Терміни проведення робіт залежать від призначення та мети обрізки.
Основні різновиди обрізки.
- Санітарна – її мета почистити дерево від зайвих та пошкоджених гілок, проводять щорічно, видаляючи при цьому зламані, хворі гілки. Саме санітарну обрізку слід навчитися проводити в першу чергу. Перед проведенням робіт дерево треба детально оглянути та оцінити перспективи його росту та розвитку. Видаляють гілки які заважають правильному розвитку крони – ростуть всередину, одна над одною або під кутом менш як 40◦, неплодоносні, жируючі пагони, так звані гілки-дзиги, сухі гілки. Проводиться рано навесні, до розпускання бруньок. Найчастіше це березень – початок квітня. Гілку зрізають до початку здорової тканини, над першою живою брунькою. Обов’язкова для всіх дерев.
- Формуюча – проводиться швидше з декоративною метою. Це можливість створити крону потрібної форми та розміру, яка надалі забезпечить гарну урожайність, визначиють його висоту та загальний контур. Врахуйте, що дерево повинно мати сильні скелетні гілки першого, другого та третього порядку. Процедура проводиться навесні, після санітарної обрізки чи пізно восени. Другий варіант більш ризикований. Категорично заборонено виконувати таку обрізку під час сокоруху. Обрізають дерева лише в період коли вони сплять.
Для проведення формуючої обрізки потрібно мати певний досвід. Оцінити як буде розвиватися рослина доволі складно. Рівномірна, збалансована крона, до якої в достатній кількості поступає повітря та світло, розвивається краще.
Основні гілки повинні бути спрямовані злегка вгору, під кутом 45 – 60 градусів. Щоб визначити кут, достатньо поставити долоню до стовбура під прямим кутом і уявити бісектрису, гілка що знаходитиметься в нижній половині – росте під правильним кутом.
Формування дерев проходить:
- ярусно – 2 – 4 яруси, кожен з якихмає 2 – 3 гілки;
- розріджено-ярусно чи без’ярусно – по гілці на кожен рівень;
- кущовидно або вазоновидно – відсутня центральна гілка, але на одному рівні розташовані 4 – 5 гілок.
Найкращий та найнадійніший варіант — ярусний
Кожному виду дерева притаманні свої варіанти з певними нюансами. В них досить просто заплутатися.
Слід поставити перед собою завдання – отримати через декілька років рівномірно розвинуте дерево на якому буде від 6 до 12 скелетних гілок, що не заважатимуть одна одній, оптимальної висоти та розміру (щоб було зручно збирати з дерева врожай).
Для формування молодого дерева необхідно визначити висоту штамба – від 50 до 150 см, стандартний варіант 70-80 см. На цій висоті повинно бути 4-5 бруньок. Після цього зрізають центральну гілку. Якщо розгалуження вже є, приступайте до формування скелетних гілок, якщо ні – проведіть обрізку в наступному році, коли вони виростуть. На визначеній висоті штамбу залишаєте скелетні гілки, що ростуть в різні боки під правильним кутом. Їх обрізають до половини довжини.
Першому ярусу знадобляться ще дві обрізки протягом наступних двох років. В другому порядку точно так залишають дві – три гілки, зрізаних на 1⁄2 чи 1/3 загальної довжини, на 40-60 см від штамба. Одночасно обрізають наступні яруси. Через 40- 50 см залишать 2-3 скелетні гілки між гілок першого ярусу, їх обрізають сильніше ніж гілки попереднього рівня.
На другий рік з бічних пагонів формують другий порядок з 2-3 гілок. Формування третього ярусу залежить від висоти дерева. Якщо вона достатня, його створюють з 1–2 коротких гілок, і вже над ними зрізають верхівку, обмеживши ріст в висоту. Пам’ятайте, кожного разу потрібно обирати найсильнішу гілку, яка розташована під кутом 45-65 градусів. Уважно придивляйтеся, наскільки близько розташовані гілки одна від одної, прислухайтесь до дерева й обов’язково знайдете найкращий варіант.
Яруси закладаються:
- розріджено – мала кількість гілок через кожні 20 – 30 см: нижній ярус у формічаші з 4 – 5 гілок;
- формування крони з 1-7 скелетних гілок, які розташовані почергово в різні сторони, на відстані 10-15 см одна від одної.
Чим слабші базові гілки, тим сильніше їх вкорочують, не менше ніж на 1⁄4 довжини, інколи наполовину, перевіривши направленість кутів і уявивши загальний вигляд крони.
Доросле дерево формують поступово, протягом кількохроків до того часу, поки не отримують рівномірну, гарно освітлену крону.
По закінченню формування основи дерева, обрізка полягає у регулярному вкороченні гілок, обмеженні висоти дерева. Однорічні пагони зрізають до бруньки, багаторічні – до розгалуження, це стимулює розвиток старих плодоносних гілок, направить розвиток дерева в правильне русло та дозволить підтримувати на належному рівні проникнення світла та повітря в крону.
3. Омолоджувальна обрізка дає змогу повністю переформатувати крону. Її проводять на занедбаних старих деревах, якщо вік декоративних більш як 18 років, а фруктових – від 15 років, або коли дерева різко знизили плодоношення.
Основнийваріант: на 2/3 довжини обрізати абсолютно всі гілки. Якщо дерево сильно запущене, густе, то обирають 2 – 4 гілки, а інші зрізають. Також можна зрізати стовбур навскоси, попередньо визначивши бажану висоту штамбу, і надалі формувати крону з нового приросту.
Термінова обрізка проводиться не заплановано, коли потрібно негайно врятувати дерево після сильної травми від розщеплення, чи пошкодження хворобами або шкідниками. Процедуру проводятьнегайно, не чекаючи слушного часу. Обрізають дерева до здорових тканин. При цьому ретельно обробляють місце зрізу. Якщо дерева активно нарощуютьзелену масу і при цьому крона сильно загущена, то існує ризик втрати врожаю. Тут також негайно видаляють жируючі гілки та обмежуютьріст молодих гілок. Це пере направить сили дерева на дозрівання врожаю.
Щоб не помилитися, діємо за планом
Всі роботи з обрізки дерев варто записувати в спеціальний щоденник або занотувати схематично. Для надійності перепишіть всі дерева на своїй ділянці в таблицю чи на окремі картки, і в спеціальному журналі відстежуйте частоту та результативність обрізки. Ці нескладні записи, не вимагають багато зусиль, але зекономлять набагато більше часу та сил. Вам не треба буде розгублено оглядати сад, згадуючи як, коли і яке дерево ви обрізали. При складанні графіку обрізки врахуйте:
- чим раніше цвіте дерево, тим раніше проводять його обрізку;
- спочатку обрізають насіннєві фруктові дерева, потім кісточкові, і лише потім декоративні різновиди;
- першими обрізають дерева, які потребують сильнішої обрізки.
Розрахуйте всі свої пересування по ділянці, адже при роботі прийдеться використовувати драбину. Спочатку обрізають дерев розташовані далеко від будинку, поступово переходячи до тих, що розташовані неподалік дому.
Проводимо обрізку дерев з дотриманням термінів
Дерева обрізають до чи після початку вегетаційного періоду. Найкращий час для обрізки – кінець зими коли закінчилися сильні морози, але ще немає сокоруху і бруньки не налилися – це березень-квітень, або в кінці осені після закінчення листопаду і перед початком сильних морозів – кінець жовтня – листопад. Для роботи вибирають сухий, погожий день, при температурі до – 5 C. Досвідчені садоводи можуть проводити обрізку навіть зимою.
Календар обрізок
В кінці зими до набухання бруньок, зрізати всі хворі, зламані, неправильно ростучі гілки та формувати крону.
Влітку обрізати лише якщо гілки зламалися, щоб стимулювати плодоношення, уникнути загущення, не допустити росту гілок-дзиг, видалити молоді пагони.
Восени нічого не треба не робити до початку справжнього холоду. Інакше, найменше потепління може стимулювати недоречний ріст та розвиток дерева.
Зима – слідкувати за станом дерев, проріджувати, видаляти зламані гілки.
Уникаємо поширених помилок при обрізці дерев
Правильна оцінка стану дерева – запорука правильної обрізки. Нічого не ріжуть без ретельного огляду – як росте гілка, як розташовані бруньки. Необхідна умова обрізки – зробити зріз під брунькою або до відгалуження, які направлені назовні крони, вниз від бруньки під кутом 45◦.
Верхній та нижній край мають бути на рівні верхнього та нижнього краю бруньки. Ніяких заглиблень чи пеньків. Зріз має бути врівень з напливом. Можна зрізати її частинами. Місця зрізу обов’язково ретельно обробляють за допомогою садового вару. Попередньо їх дезінфікують марганцівкою, сульфатом міді, бордоською сумішшю. Краще за все використовувати готові препарати зі спеціалізованих магазинів. Фарба, віск, інші домашні засоби можуть застосовувати тільки досвідчені садівники.